Ineke Rood

Ineke Rood is psychotherapeut en systeemtherapeut, erkend opleider, supervisor en leertherapeut van de NVRG. Zij is werkzaam in een eigen praktijk voor systemische psychotherapie, training en organisatieadvies. Voorheen was ze in totaal 24 jaar werkzaam als inhoudelijk leidinggevende in combinatie met de functie van systeem-psychotherapeut, eerst in de circuits van de Kinder-en Jeugd GGZ. Later in de ambulante zorgprogramma’s (Angst en Depressie en Eetstoornissen) binnen de Volwassenzorg van de GGZ-instelling. Ze publiceerde meerdere artikelen in het tijdschrift Systeemtherapie. Daarnaast is ze medeauteur van het Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren.

Ze is geboren in een bloembollenkwekersgezin uit West-Friesland, een regio in het Noorden van Noord-Holland. Op haar 12e jaar ging ze volgens familietraditie naar kostschool, kwam nadien nog enkele jaren terug in West-Friesland en op haar 18e vertrok ze definitief uit de kop van Noord-Holland en trok de wereld van het modevak in. Op haar 21e, toen ze eindelijk de vrijheid van het huwelijk mocht proeven, verliet ze het modevak, ging studeren en sindsdien is haar hang naar kennis nooit gestopt. Ze woont in de Achterhoek, is na een huwelijk van 32 jaar gescheiden. Ze werd moeder van drie kinderen, waarvan haar eerste baby enkele uren heeft geleefd, daarna kreeg ze twee prachtige zonen van inmiddels 36 en 39 jaar en ze is oma van een vierjarige kleindochter.

Inmiddels is ze 70 jaar, is gelukkig met haar partner Hans met wie ze niet samenwoont. Ze kijkt terug op een bewogen leven en geniet van een bewegelijk leven en kijkt vooruit op nog vele uitdagingen voor de toekomst.

Terugkijken doet ze graag vanuit het concept van gezinsintegriteit. Dit concept verwijst naar de uiteindelijk positieve uitkomst van het streven van ouderen naar zingeving, binding en continuïteit. Doorgaans binnen hun multigenerationele gezin maar zelf verbreedt ze het naar vrienden en werkgerelateerde relaties. Daarin spelen transformatie van relaties, oplossen van eerdere conflicten en verliezen maar ook zingeving en erfgoed een centrale rol. Vooruitkijken op uitdagingen is haar erg vertrouwd, waarbij ze vooral moet denken aan het bestendigen en genieten van vele soorten van gezinsrelaties. Het intensiveren van natuurervaringen, een opleiding tot natuurgids en door langdurig met de rugzak op pad te gaan, ook zoekt ze uitdagingen in tuinieren en abstract schilderen en soms overweegt ze nog wat te publiceren.

Lees meer